Home Nieuws Nieuws uit Turkije EU en VS spreken Turkije aan op overname Zaman
EU en VS spreken Turkije aan op overname Zaman
Nederlands - Nieuws uit Turkije
Geschreven door Administrator   
maandag 07 maart 2016 00:22

De rechtbank heeft vrijdag een bewindvoerder aangewezen om controle

uit te voeren over de oppositiekrant Zaman.

 

De politie viel enkele uren later op hardhandige wijze binnen, en zaterdag werden journalisten ontslagen onder meer de hoofdredacteur, Abdulhamit Bilici. Volgens premier Davutoglu is de overname rechtvaardig, Turkije heeft namelijk het recht te twijfelen aan diegenen die bijdragen aan een poging tot een coup.

De Verenigde Staten en EU reageren uitermate bezorgd. De EU heeft laten weten de zaak te volgen. 'Ieder land, en zeker een kandidaat-EU-lidstaat, moet mensenrechten en persvrijheid respecteren.' De Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwd dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters. Volgens Amnesty International drijft Turkije de spot met mensenrechten

Demonstranten die voor het kantoor van Zaman waren bijeengekomen, zijn op een gewelddadige manier door middel van traangas, waterkanonnen en plastic kogels verdreven door de Turkse politie.Vrouwelijke betogers hebben ernstige letsels en bloedwonden opgelopen.

Inmiddels is er door het redactieteam van Zaman, een nieuwe dagblad uitgebracht als Yarina Bakis (Blik op morgen). Zaman is inmiddels aangepast tot een lovende krant over president Erdogan.

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Laatste nieuws

 

Nu Online

We hebben 273 gasten online