Home Nieuws Landelijk nieuws 'Ons zusje is dood en hij mag zijn slijterij redden'
'Ons zusje is dood en hij mag zijn slijterij redden'
Nederlands - Landelijk nieuws
Geschreven door Jos van der Staak   
donderdag 27 februari 2014 21:36

 

Moeder Naima zit met tranen in haar ogen op de bank. Op schoot heeft ze een handtas met spulletjes van haar omgekomen dochter Zakia. De kapotte iPhone die in het autowrak lag, een beschadigd bankpasje, wat foto's. Vader Mohamed is boos: 'Die Sahand had nooit mogen rijden.'

 

Sahand M. (26) uit Den Haag knalde vorig jaar augustus met zijn BMW tegen een trampaal in Rotterdam. Zijn passagiers, de Haagse Zakia (21) en Karima (33), overleefden de klap niet. Bestuurder Sahand M. hield alleen een gebroken hand over aan het ongeluk. Volgens justitie reed M. veel te snel en verkeerde hij onder invloed van drank en drugs. Morgen staat hij voor de rechter.

 

Latifa Khoulali, de 27-jarige zus van Zakia, stond een keer in de slijterij van Sahand M. om hem te confronteren met het leed dat hij de familie heeft aangedaan. Uiteindelijk liet ze zich zachtjes meevoeren door haar neef en besloot ze dat de rechter maar moet oordelen.

 

Cynisme

'Hij stond daar maar achter zijn kassaatje. Een mooie jongen hoor, hij lachte.' Het cynisme in de stem van de Haagse druipt ervan af. Ze kan het niet verkroppen dat hij daar stond in zijn drankwinkel. Hij had in de cel moeten zitten, is haar stellige overtuiging.


(Advertentie)
Turkse advocaten
Turkse gids

 

Na 3 maanden voorlopige hechtenis beslist de rechter namelijk dat Sahand M. zijn proces in vrijheid mag afwachten vanwege zijn suikerziekte. Ook kan M. orde op zaken stellen in zijn slijterij. Volgens zijn advocaat slaapt M. slecht, heeft hij nachtmerries en het drama 'nooit gewild'.

 

'Daarmee heeft de rechter totaal niet aan ons gedacht,' foetert Latifa (27). 'Ons zusje is dood en hij mag zijn winkel redden. Nota bene een winkel waar alcohol wordt verkocht. Dat voelt zo krom, als je weet dat er bij het ongeluk drank in het spel was.'

 

Gat geslagen

Latifa is in haar ouderlijk huis. Hier groeide het gezin van zeven kinderen op. Een warme, hechte familie waar wreed een gat in werd geslagen. Nassira, een andere zus van Zakia, vertelt dat ze bijna de straat niet opdurft uit angst M. tegen te komen.

 

Moeder Naima zit er stilletjes bij, met tranen in haar ogen. Ikram, met haar 14 jaar de jongste van het gezin, heeft een kussen van Zakia beet. Ze aait zachtjes over het zakje zand dat ze meenam van het graf in Marokko. Om haar hals hangt een kettinkje met de naam van haar zus. Alle meiden uit het gezin hebben er een. 'Zo is ze er toch een beetje bij,' zegt ze stilletjes.

 

Ze missen de druktemaker uit het gezin nog elke dag. Ze was net een paar maanden het huis uit, maar kwam nog vaak bij haar ouders op bezoek. 'Ik heb het gevoel dat ik in een droom zit. Dat ze straks binnenstapt met die grote glimlach op haar gezicht en haar mening alweer klaar heeft,' zegt Latifa. 'Ze was aanwezig, vrolijk, hield van het leven. Daarom was ze overal geliefd,' voegt broer Bilal eraan toe.

 

Boos

Toch kreeg het gezin de eerste maanden ook een deel van de conservatieve Marokkaanse gemeenschap over zich heen. Een moslima hoort niet te gaan stappen. 'Weet je, dat moest ze vooral zelf weten. Dat gaat anderen niets aan,' zegt Latifa. 'Ik was aan de ene kant ook boos dat ze bij hem in de auto stapte, terwijl het er nu op lijkt dat Sahand had gedronken. Maar kan je het haar kwalijk nemen? Ze was nog zo jong.'

 

Kwaad schudt vader Mohamed zijn hoofd. 'De enige die verantwoordelijk is, is Sahand. Hij had nooit mogen rijden.' Dat M. schuldig is, staat voor hem buiten kijf. Ook al moet de rechter nog oordelen. Morgen is er een zitting, maar de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De familie hoopt dat snel bekend wordt wanneer dat wel gebeurt.

 

'Dan kan hij zijn straf hopelijk niet meer ontlopen,' zegt Mohamed. Voor de deur van Zakia's slaapkamer blijft hij staan. Daarachter liggen alle jeugdherinneringen opgeborgen. 'Het is moeilijk,' zegt hij met gebroken stem.

 

Reacties 

 
0 #1 nordin 2015-03-03 14:11
Marokkaanse vrouwen zijn weinig kieskeurig als het gaat om mannen zo lang ze maar wat te besteden hebben.
Dat ze zichzelf en anderen een hoop verdriet doen interesseert ze niks.
Ik snap deze familie dan ook totaal niet dat ze die man verwijten maken, zij zelf was namelijk ook zwaar bezopen en heeft eigen keuzes gemaakt.
Quoting
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Laatste nieuws

 

Nu Online

We hebben 275 gasten online